pixel
pixel
pixel

Študijska ekskurzija

Športni center Igalo, Črna Gora
Športni objekti Dubrovnik, Hrvaška

22. in 24. maj 2008


Združenje športnih centrov Slovenije je v sodelovanju z Javnim podjetjem Sportski centar Igalo iz Herceg Novega ter Javno ustanovo Športski objekti Dubrovnik iz Dubrovnika, od 22. do 24. maja 2008, organizacijo organiziralo študijski program v Črni Gori in Hrvaški.

 

Udeleženci

Strokovne ekskurzije se je udeležilo 9 udeležencev. To so bili direktorji in strokovni delavci upravljavcev športnih centrov in vodstvo programa. Iz športnih centrov so se študijske ekskurzije udeležili: Miroslav Blažič, direktor Javnega zavoda Dvorana Tabor Maribor, Matjaž Ukmar, direktor Javnega zavoda Športni in mladinski center Piran, Anton Knez, pomočnik direktorja Javnega zavoda Dvorana Tabor Maribor, Goran Grabič, Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana, Aleš Šepec, Javni zavod za šport Mestne občine Koper, Marino Mahnič, Javni zavod Športni in mladinski center Piran, Borut Hočevar, Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana.

 

Program

 

Športni center Igalo, Črna Gora

 

Udeleženci študijskega programa so obiskali Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milosevic” v Igalu ter Športni center Igalo v herceg Novem. Organizacijo in programe Instituta jim je predstavil pomočnik generalnega direktorja Inštituta Željko Andrič. Povedal je, da je v inštitutu zaposleno preko 1.000 delavcev. Od tega polovica zdravstvenega osebja. Inštitut ponuja vse programe fizikalne medicine, rehabilitacije in reumatologije, vendar zaradi dolgoletnega majhnega investiranja v nove tehnologije in usposabljanje vrhunskih zdravnikov vse težje konkurirajo s svojimi storitvami na mednarodnih trgih. Kupci iz nekaterih pomembnih trgov (Norveška) se usmerjajo v Španijo. Del kompleksa Igalo se bo prodajal. Prihodnji razvoj Inštituta ni določen.

 

Ogledali smo si Športni center Igalo v izgradnji. Center se dokončuje in bo odprt v letošnjem letu. Direktor Javnog poduzeća Sportski centar Igalo gospod Miloš Vukčević in sekretar oddelka za kulturne aktivnosti Mesta Herceg Novi gospod Radovan Boživić, sta nam predstavila sistem načrtovanja, gradnje, upravljanja in vzdrževanja infrastrukture za šport in prosti čas v Herceg Novem. Športni center vključuje športno dvorano, teniški center, zunanja igrišča za nogomet, rokomet, košarko in tenis, restavracijo in športni hotel. Športna dvorana ima 2.000 sedežev in vse spremljajoče prostore za večje športne in kulturne prireditve. Za udeležence programa je bil delno vprašljiv sistem prezračevanja dvorane. Streha je montirana brez vijakov. Teniški center ima štiri igrišča pokrita s peskom (“leš”) in eno alfaltno igrišče. Restavracija bo lahko dnevno ponudila 400 obrokov. Športni hotel ima 70 ležišč. Športni center bo pomembno dopolnil športno-turistično ponudbo mesta in tega dela črnogorske obale. Športni center bo predstavljal infrastrukturo za stanovalce stanovanjskega naselja, ki se bo gradilo v neposredni bližini (400 stanovanj).


Foto utrinki


 

 

 

 

 

 

 


Športni objekti Dubrovnik, Hrvaška

 

V Dubrovniku nam je vodstvo Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik, Cvijeto Bratos, ravnatelj javne ustanove in Benis Erdelez, programski voditelj, predstavilo sistem načrtovanja, upravljanja, vzdrževanja in financiranja javne športne infrastrukture v občini in regiji. Ravnatelj Bratos nam je predstavil urbanistične dokumente, ki določajo prostorsko zasnovo in ureditev športnega centra na Gospinem polju, kjer se že nahaja večnamenska športna dvorana, teniška dvorana in zunanja teniška igrišča. V tem športnem centru načrtujejo izgradnjo nogometnega stadiona z 2.000 sedeži, novo športno dvorano in javno kopališče s kompleksom bazenov. Prioriteto bo imela dvorana. Lokacija športnega centra omogoča izgradnjo parkrišč. Na lokalciji v Lapadu upravljajo nogometno igrišče, ki ga bodo obnovili in opremili tudi z atletskimi napravami. Bazen Jug Dubrovnik v Gružu je delno obnovljen (predvsem notranjost) in opremljen s premično streho. Celoten objekt načrtujejo obnoviti v okviru javno-zasebnega partnerstva, s tem da bodo z javnim razpisom poiskali investitorja v hotelski del objekta. Premična streha se je nekaj dni pred našim obiskom pokvarila in so poklicali servisno podjetje iz Splita za popravilo. Bazenska voda se filtrira preko štirih velikih peščenih filtrov, ki so montirani v prostoru, ki ne omogoča njihovega rednega vzdrževanja (npr. menjava peska), ker je premajhen. Uporabljajo plisnki klor. Ph vsebnosti spremljajo preko elektronskih senzorjev. Doziranje nastavljajo ročno. Na bazenu sta zaposlena dva delavca (!?), kar je premalo. Servisne storitve zagotavljajo na druge načine. Vaterpolo je najpopularnejši šport v Dubrovniku. Vaterpolo klub Jug je največji in najpomembnejši športni klub v mestu. Želi sodelovati tudi pri upravljanju bazena. Uprava  javne ustanove v svojem programu upravljanja in vzdrževanja upošteva program športne vadne in tekmovanj vaterpolskega kluba, vendar ne dovoljuje, da se klub vmešava in prevzema poslovne funkcije upravljanja športnega objekta. Mestna politika ima pomembno vlogo pri načrtovanju, izgradnji in financiranju infrastrukture za šport in prosti čas v mestu.

 

Potrdilo o strokovnem usposabljanju

Slušatelji študijskega programa v Črni gori in Hrvaški so prejeli Certifikat – Potrdilo o strokovnem usposabljanju v študijskem programu v Črni gori in Hrvaški, ki ga izdalo Združenje športnih centrov Slovenije. Potrdilo je namenjeno potrjevanju rednega strokovnega usposabljanja direktorjev, vodij in strokovnih delavcev v javnih zavodih, podjetjih in drugih upravljavcih infrastrukture za šport in prosti čas, direktorjev, vodij oddelkov in strokovnih delavcev v občinskih upravah ter managerjev v podjetjih, dobaviteljih blaga in storitev.


Foto utrinki

¸

 

 

 

 

 

 

pixel

 

 

 

Katalog športnih centrov Slovenije

Leto izdaje 2008