pixel
pixel
pixel

»Il Villaggio Adriatico Sportivo« Lignano Sabbiadoro Italia

7 oktober 2005


Združenje športnih centrov Slovenije je v sodelovanju z organizacijo A.I.A.T. Agenzia di informazione e eccoglienza turistica di Lignano Sabbiadoro e della laguna di Marano, uspešno izvedlo študijsko ekskurzijo v športni in turistični center “Il Villagio Adriatico Sportivo” v Lignanu Sabbiadoru v Italiji.

 

Udeleženci

Strokovne ekskurzije se je udeležilo 21 udeležencev. To so bili direktorji in strokovni delavci upravljavcev športnih centrov ter svetovalci v občinskih upravah, vodja ekskurzije, prevajalka in novinarja. Iz športnih centrov in občin so se študijske ekskurzije udeležili: Simon Starček, direktor Športnega zavoda Ptuj, Matjaž Ukmar, direktor Športnega in mladinskega centra Piran – Centro sportivo e giovanile Pirano, Vojko Orel, direktor Javnega zavoda za šport Nova Gorica, Marjan Klepec, direktor Športno rekreacijskega zavoda Rdeča dvorana, P.O., Velenje, Robert Krkoč, direktor Zavoda za šport Ajdovščina, Božo Dragan, direktor Zavoda za šport, turizem in prosti čas Sežana, Barbara Jerič, strokovna delavka Zavoda za šport, turizem in prosti čas Sežana, Jože Jenšterle, direktor Zavoda za šport Kranj, Boris Vrhovnik, direktor Zavoda za šport Zagorje ob Savi, Alojz Mavrič, direktor Športnega parka Kodeljevo Ljubljana, Zveza športnih društev Slovan Ljubljana, Matej Gašperin, v.d. direktor Zavoda za šport Medvode, Matjaž Udir, direktor Zveze športnih društev Krim Ljubljana, Milorad Orelj, direktor Železničarskega športnega društva Ljubljana, Polde Kovač, strokovni delavec Železničarskega športnega društva Ljubljana, Velimir Strnad, direktor Zavoda Športni objekti Bežigrad, Marko Trebec, svetovalec v Mestni občini Kranj in Mancin, strokovni delavec v Občini Piran.

 

Program

UPRAVLJANJE ŠPORTNO-TURISTIČNEGA CENTRA
OGLEDI NOVIH ŠPORTNIH OBJEKTOV IN TEHNOLOGIJ

 

 • 09.30 – Mejni prehod Fernetiči – parkirišče na slovenski strani (zbor za tiste udeležence, ki želijo imeti vodstvo do Lignana-Sabbiadora)
 • 10.00 – Zbor v Športnem centru »Il Villaggio Adriatico Sportivo« v Lignanu-Sabbiadoru.
 • 10.30 – Predstavitev športnega centra, upravljanja in trženja (konsekutivno prevajanje).
 • 11.30 – Strokovno vodeni ogledi športnih objektov s konsekutivnim prevajanjem (najsodobnejša večnamenska športna dvorana in kompleks bazenov).
 • 15.00 – Kosilo.
 • 17.00 – Individualni ogledi mesta, športih in turističnih objektov.

 

Športni center »Il Villaggio adriatico Sportivo«

 

Športni center »Il Villaggio Adriatico Sportivo« leži na jadranski obali v Lignanu v pokrajini Friuli Venezia Giulia. Predsednik fundacije Ente Friulano Asistenza (E.F.A.) gospod Luigi Fabbio, nam je predstavil upravljanje in programe trženja. Inženir Marko Pascoli iz podjetja Studio Technico Associato Pascoli, projektant nekaterih objektov, nam je predstavil arhitekturno zasnovo in tehnološke sisteme dveh novih objektov, pokritega olimpijskega bazena in športne dvorane. Športni center je v lasti fundacije Ente Friulano Asistenza (E.F.A.). Leži v gozdu ob jadranski obali na 72 hektarih površine. V trinajstih (13.) hotelskih objektih lahko ponudijo 2.500 postelj različnih kategorij. Nekateri namestitveni objekti so v celoti prilagojeni invalidom.
 
Program trženja športnega centra je usmerjen na naslednje ciljne skupine obiskovalcev: (1) šolski programi za učence in dijake, (2) športni programi za športnike v klubih in reprezentancah, (3) turistični športni rekreativni programi za turiste in skupine rekreativnih športnikov in (4) programi rehabilitacije in rekreacije za invalide.
V športnem centru imajo športne objekte, ki so namenjeni vadbi in tekmovanjem v naslednjih športih: plavanje, vaterpolo, nogomet in mali nogomet, rokomet, košarka, odbojka, tenis in rekreativni športi.
 
Športni objekti v centru so: (1) štiri veliki plavalni bazeni za plavanje in vaterpolo, (2) vodni park s tobogani ,(3) glavno nogometno igrišče za nogomet, (4) tri nogometna igrišča s športnim tlakom za nogomet in rokomet, (5) štiri igrišča s športnim tlakom za košarko in odbojko, (6) teniško igrišče s športnim tlakom in (7) večnamenska dvorana za košarko, odbojko, mali nogomet, kulturne prireditve, glasbene koncerte, konference in kongrese.

 

Fundacija ima v lasti in upravljanju tudi podoben zimsko-športni center v Dolomitih, ki ponuja podobne šolske, športne, turistične in druge programe v zimskem času.

 

Večnamenska športna dvorana »Palazzetto«

 

V središču športnega centra so v mesecu maju 2005 odprli najsodobnejšo večnamensko športno dvorano. Znesek investicije je bil 50 milijonov evrov (cca 12 milijard SIT). Objekt so zgradili v 330 dneh. Neposredni razlog za izgradnjo večnamenske športne dvorane v tem obdobju, je bil organizacija 8. Evropskega mladinskega olimpijskega festivala, ki bo v Lignanu potekal v mesecu juliju 2005.
 
Večnamenska športna dvorana bo namenjena naslednjim programom: (1) športni programi vadbe in tekmovanj v košarki, odbojki in malem nogometu, (2) turistični športno rekreativni programi, (3) mednarodni športne prireditve, (4) kulturne in zabavne prireditve za celotno turistično območje Lignana, (5) glasbeni koncerti, (6) poslovne konference in kongresi ter (7) izobraževalni programi.
 
Tehnični podatki o objektu:

 • sodobna arhitekturna zasnova,
 • lesena strešna konstrukcija iz lepljenega lesa, na katero so postavljeni prezračevalni sistem, osvetlitev in ozvočenje,
 • velike površine atrijev, garderob, sanitarij, servisnih površin, prostorov za medije, skladišč in pisarn,
 • igralna površina v dvorani je 25 x 49,20 metrov,
 • višina dvorane je 12 metrov,
 • dvorana se z dvema pregradama deli v pet funkcionalnih con,
 • 2.000 sedežev na tribunah,
 • 4.000 sedežev za prireditve (tribune in igralna površina),
 • velik oder za prireditve in koncerte,
 • skupinske garderobe (4) za moške in ženske ekipe,
 • saune, masažni saloni, prostori za sprostitev športnikov,
 • dvigala za dostop invalidov ter veliki prostori za invalide na tribunah,
 • dvorana »Riunioni« za poslovne konference, kongrese in sprejeme v izmeri 447 m2,
 • dvorana »Palestrina« za poslovne konference, kongrese in sprejeme v izmeri 331 m2,
 • dvorana »Impianti« za manjše poslovne konference, kongrese in sprejeme v izmeri 331 m2,
 • upravni prostor za upravljenje tehnoloških sistemov v dvorani ter radijske in televizijske prenose v izmeri 106 m2.

 

Objekt je ogrevan s toplim zrakom, ki se vpihava preko odprtin v stenah tribun ter posebnih »šob« na stropu dvorane. Vpihavanje je avtomatsko upravljano z elektronskim sistemom merjenja temperatur v osrednji in stranskih dvoranah.
 
Osrednja dvorana ima osvetlitev 1.500 luxov za neposredne televizijske prenose prireditev. Vse dvorane so izjemno akustične in prilagojene glasbenim koncertom. Stene dvoran so obložene  z konveksnimi zidaki, ki omogočajo izjemno kakovosten zvok po celi dvorani.

 

Pokriti olimpijski bazen »Impianto Natatorio«

 

Ob vhodu v športni center so zgradili sodoben bazenski kompleks z velikim in malim plavalnim bazenom ter konferenčno dvorano. Znesek investicije je bil 8 milijonov evrov (cca 1,9 milijarde SIT). Objekt so zgradili v 330 dneh. Neposredni razlog za izgradnjo bazenskega kompleksa v tem obdobju, je bil organizacija 8. Evropskega mladinskega olimpijskega festivala, ki bo v Lignanu potekal v mesecu juliju 2005.
 
Pokriti olimpijski bazen bo namenjen naslednjim programom: (1) športni programi vadbe in tekmovanj v plavanju, vaterpolu in sinhronem plavanju, (2) turistični športno rekreativni programi, (3) mednarodni športne prireditve, (4) poslovne konference in kongresi in (5) izobraževalni programi.
 
Tehnični podatki o objektu:

 • sodobna arhitekturna zasnova,
 • lesena strešna konstrukcija iz lepljenega lesa, na katero so postavljeni prezračevalni sistem, osvetlitev in ozvočenje, 
 • velike površine atrijev, garderob, sanitarij, servisnih površin, prostorov za medije, skladišč in pisarn,
 • dimenzije velikega plavalnega bazena so 50 x 21 m (širina ni 25m zaradi prostorskih omejitev),
 • globina velikega plavalnega bazena je 2 m (35m) in 2,50 m (15m),
 • veliki plavalni bazen ima osem plavalnih prog,
 • dimenzije malega plavalnega bazena so 25 x 12,50 m,
 • globina malega plavalnega bazena je od 1,30 do 1,40 m, 
 • 500 sedežev na tribunah,
 • garderobne omarice v skupinskih garderobah (4) za moške in ženske ekipe, 
 • konferenčna dvorana za poslovne konference, kongrese in sprejeme v izmeri 956 m2.
 • dvorana za fitnes.

 

Pokriti olimpijski bazen ima strešno konstrukcijo iz lepljenega lesa. Les so uporabili zato, ker je veliko bolj odporen na egresivno klimo z vlago in klorom, kot kovinska strešna konstrukcija. Les je tudi lažje in ceneje vzdrževati kot kovino.
 
Vodo črpajo iz globine 50m s temperaturo 24 stopinj Celzija. Kopalno vodo dogrevajo na 28 stopinj. Vodo reciklirajo in njeno temperaturo ponovno uporabijo v sistemu ogrevanja celotnega objekta. Objekt je ogreva s toplim zrakom, ki se vpihava preko odprtin v steni tribun ter talnih odprtin ob robu bazenov. Vpihavanje je avtomatsko upravljano z elektronskim sistemom merjenja temperatur v osrednji in stranskih dvoranah. Preko talnih odprtin ob robu bazenov, prihaja topel zrak v bazenski prostor, brez vpihavanja z dvigovanjem toplega zraka iz kletnih prostorov (hodnikov) ob bazenski školki. Zunanja okna so opremljena z elektronskimi merilci temperetur, ki omogočajo sistemu za upravljanje, avtomatsko odpiranje in zapiranje oken za »naravno zračenje bazenskega prostora«.
 
Osvetlitev bazenov omogoča neposredne televizijske prenose. Stene bazenskih prostorov so obložene  z konveksnimi zidaki, ki omogočajo izjemno kakovosten zvok po celem prostoru.


pixel

 

I feel slovenia

 

Katalog športnih centrov Slovenije

Leto izdaje 2008